

Als je ooit jezelf hebt betrapt op eindeloos uitstelgedrag, perfectionisme, of het constant van idee naar idee springen dan heb je misschien wel last van zelfsabotage.
Als jij het gevoel hebt dat jij misschien wel degene bent die jezelf ervan weerhoudt om die dingen te doen die je echt wilt doen dan is het boek ‘the Mountain is you’ iets wat ik enorm zou aanraden om te lezen. Het boek geschreven door Brianna Wiest gaat namelijk over de transformatie van zelfsabotage naar zelfbeheersing.
Persoonlijk heb ik in geen tijden niet zoveel passages gemarkeerd in een boek, niet alleen omdat ik het goede inzichten vond maar vooral omdat veel waarover werd gesproken voor mij ook enorm herkenbaar was. Herkenbaar omdat ik nu dat ik zoveel buiten mijn comfort zone stap merk dat ik dingen doe die helemaal niet in mijn best interest zijn. Ik ben mijzelf aan het saboteren. Dit boek liet mij inzien waarom ik dit doe, en hoe ik dit kan gaan veranderen.
Zelfsabotage is heel normaal.
Zelfsabotage komt echt overal voor en heeft veel verschillende vormen. Zelfsabotage wordt veroorzaakt door twee tegenstrijdige verlangens waarvan een bewust is en de ander onbewust.
Dat is misschien de reden dat ondanks dat je heel graag je eigen bedrijf of passie project wil starten je maar niet zo ver ziet te krijgen, en niet gemotiveerd kan blijven om door te gaan.
Het kan de reden zijn dat ondanks dat jij met je leven vooruit wil, je nog steeds vastgeroest zit op de plek waar je nu bent.
Moral of the story. Het is eigenlijk heel natuurlijk om dit soort gedrag te vertonen echter is het wel belangrijk om erachter te komen waarom je dit doet, en wat je onbewuste verlangen is. Zonder deze kennis zal je nooit echt van je zelfsabotage gedrag afkomen omdat je niet begrijpt waarom jij jezelf keer op keer weer opnieuw saboteert, en dus keer op keer dezelfde fouten zal maken.
Volg dit stappenplan om erachter te komen wat jouw onbewuste behoeften en verlangens zijn.
1. Defineer hoe jij zelfsaboteert.
Iedereen heeft zo zijn eigen manieren om zichzelf te saboteren, en eigen onbewuste redenen om dit te doen. Het kan dus voelen alsof jij je compleet tegenovergesteld gedraagt dan je eigenlijk zou willen, of wat je dichterbij je doelen en dromen gaat helpen. Hoe jij je precies jezelf saboteert kan al veel zeggen over wat jouw onbewust behoeften zijn en wat de tegenstrijdige behoeften zijn. In het boek worden verschillende vormen van zelfsabotage uitgelegd, waar ze waarschijnlijk vandaan komen en wat je kan doen om uit deze cyclus te kunnen stappen.
2. Wordt bewust van je eigen gevoelens en weet hoe jij hier gezond op kan reageren.
De volgende stap is begrijpen hoe jij je voelt en weten hoe jij jezelf kan geven wat je nodig hebt. De enige manier dat jij gezond door je gevoelens heen kan werken is door te weten hoe jij je voelt en deze gevoelens ook te valideren. Door je gevoelens te valideren zorg je ervoor dat je ze niet vasthoudt in je lichaam.
Persoonlijk ben ik zelf van nature een binnenvetter. Ik praat niet graag over mijn gevoelens omdat het voor mij altijd iets was dat als ik het toe liet, mij echt kon overvallen hoeveel ik voelde. Ik liet het voelen namelijk nooit toe, ik verstopte het in mij en probeerde er daarna niet meer over na te denken. Dit werkte, soort van, tot dat alle emoties allemaal te veel werden en ik volledig vast zat. Nu maak ik er een dagelijkse gewoonte van om stil te staan bij hoe ik mij voel, dat te valideren, en dan een intentie te zetten over hoe ik mij wil voelen vandaag. Dat bekrachtig ik dan met acties die ik kan doen om mij ook daadwerkelijk zo te voelen. Stil staan bij je gevoelens kan je bijvoorbeeld doen om rustig ergens recht op te zitten, je ogen te sluiten en 5 keer diep in en uit te ademen, en dan goed te luisteren naar je lichaam.
3. Begin triggers te zien als signalen te zien over waar jij nog aan kan werken
Het kan zo maar zijn dat bepaalde situaties, films, liedjes of personen voor jou een triggerend effect kunnen hebben. Het geeft je een heftige emotionele reactie die je misschien niet per se verwacht. Ga deze triggers niet uit de weg maar zie ze als signalen van waar jij nog aan mag gaan werken. Triggers zijn niet het probleem op zichzelf, ze zijn het medium waardoor je een emotionele reactie krijgt. Het geeft je juist meer informatie over waar wij onszelf beter kunnen gaan begrijpen. We kunnen beter gaan begrijpen hoe wij ons voelen, en hoe wij er beter mee om kunnen gaan. We kunnen deze triggering ervaring gebruiken als katalysator om een beter leven te bouwen, een positieve verandering te maken door er juist mee te dealen.
De sleutel naar zelfbeheersing en handelen in je beste eigen belang
Een specifieke zin die ik meerdere keren heb ik gemarkeerd in het boek is het volgende: ‘Any change, no matter how positive is uncomfortable until it is also familiar’.
Als jij net zoals ik graag werk aan mijn persoonlijke ontwikkeling en dus vaker buiten je comfort zone probeert te stappen zal jij je ook vaker oncomfortabel voelen. Een eerdere coach van mij zei dan ook vaak, wordt comfortabel met oncomfortabel zijn. Want dit oncomfortabele gevoel gaat niet weg tot dat het niet meer onzeker en ongemakkelijk voelt, tot die tijd zal je brein liever willen dat je teruggaat naar je oude situatie ook als deze eigenlijk slechter voor je is.
Veranderen is dus niet zo makkelijk en dus is het slim om strategieën toe te passen die je gaan helpen bij het veranderen, en je zelf helpen beheersen wanneer jij je zo oncomfortabel voelt. De eerste stap is altijd inzicht krijgen in de redenen waarom jij jezelf aan het saboteren bent en wat je echt behoeften zijn die hierachter zitten. Echter zijn er ook meerdere hoofdstukken toegewijd aan het helpen met het stukje zelfbeheersing, waar jij de meest krachtige versie van jezelf kan worden.
Een van de grootste tips die worden gegeven in het boek om toe te werken is het creëren van je eigen principes. Ik noem dit vaak niet principes maar eerder systemen. Systemen kunnen routines en gewoontes zijn, of een manier waarop jij je leven hebt georganiseerd. Het kan zelfs vertaald worden naar prioriteiten of non-negotiables. De kern van principes of systemen is dat het wordt gecreëerd om jouw leven te verbeteren, makkelijker te laten verlopen en dat jij uiteindelijk die dingen doet die je wilt doen, je dromen achternagaan en je grootste doelen halen. Het is de sleutel naar zelfbeheersing en echt controle en verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven.
Als jij niet weet wat je prioriteiten zijn, en geen systeem hebt waarin jij weet wat je moet doen wanneer je wordt confronteert met zelfsabotage gedrag dan is de kans van slagen enorm klein. Je moet uiteindelijk jezelf helpen om jezelf te helpen. Je gaat er niet van uit kunnen gaan dat jij altijd gemotiveerd bent om te acteren in je beste eigen belang of je altijd de discipline gaat hebben om het juiste te doen. Het zijn vaak ook juiste je slechte gewoontes en routines die je terugtrekken naar je oude leven.
Ik raad iedereen aan om te werken aan hun eigen zelfsabotage en dit boek te lezen!
Zoals ik aan het begin van het artikel al heb gezegd is dat ik dit boek echt iedereen aan zou raden die interesse heeft om echt uit zijn of haar eigen weg te stappen. Dit interne werk is iets wat enorm belangrijk is als jij uit oude patronen wilt stappen.
Zelf heb ik enorm veel genoteerd over mijn eigen persoonlijke ontwikkeling reis en heb ik veel wijsheid kunnen meenemen, journal prompts kunnen opschrijven voor toekomstig gebruik en heb ik erop los geschreven in mijn eigen journal. Ik zie mijzelf dit boeken vaker opnieuw lezen omdat ik week dat ik er nog zo veel meer uit kan halen. Ik hou namelijk van boeken waar ik echt het idee heb dat het mij geholpen heeft op een manier, en dus echt mij verder heeft gebracht in mijn persoonlijke ontwikkeling.
Ik werk zelf aan mijn eigen zelfsabotage en aan mijn eigen zelfbeheersing. Uiteindelijk wil ik die persoon worden die ik weet dat ik eigenlijk ben, waar ik mijzelf kan verlossen van mijn eigen zelfsabotage gedrag en gewoon volledig in het moment kan zijn.
De boekenplank
Wist je dat ik regelmatig boeken review die ik heb gelezen met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik ook het boek ‘Make Time’, en ‘De route naar een €100.000,- per jaar’ gelezen. In deze reviews laat ik weten wat ik van het boek vond en wat het mij gebracht heeft in mijn persoonlijke ontwikkeling.